Sama vaikutelma minullakin. Muistaakseni Hesse peräti julkaisikin "Demian" -kirjan alunperin Emil Sinclairin pseudonyymin turvin.
Tämä lausahdus toi hymyn huulilleni. Nykyään tuntuu olevan vallalla myös jonkin asteinen "self help" -kirjallisuuden buumi, joka ajatuksena on mielestäni mainio, mutta tuo samalla ajatuksen, missä määrin ne ihmisen onnellisuutta lisäävät vai saavatko aikaan efektin, jossa ihminen alkaa neuroottisesti etsiä elämästään pintapuolisia vikoja, ja pikaisia korjauksia niihin, ns. "oikoteitä onneen". Itse en ole tällaisia oppaita lukenut, joten en osaa niistä kunnollista arvioita antaa. Mielikuva minulla näistä oppaista kuitenkin on, että ne ovat tyyliä "5 askelta autuuteen" ja sitten pikaisen lukaisun jälkeen mietitäänkin murtuneena, mikä minussa on vikana, kun en olekaan onnellinen. Ajatuksissani rinnastan tämän kirjallisuuslajin myös ns. "New Age -hörhöilyyn", joka kylläkin puhuu aivan oikeista asioista, mutta oikoo joka mutkan, ja mielestäni, vääristelee tiedon mieleiseensä pakettiin. Omalta kohdaltani taidan tässä "onnen tavoittelussa" pitäytyä okkultisen kirjallisuuden ei-niin-nopeassa avussa. Pahoittelut karkauksestani sivuraiteille.
Vahva komppaus tähänkin!Dravom wrote: ↑Thu Jul 23, 2020 1:27 am Hesse todistaa kirjoillaan upealla tavalla kuinka ihmisyydessä ja totuuden etsimisessä on jotakin vuosikymmenet, valtiorajat ja persoonallisuudet ylittävää suuruutta. Hessen maailma ei ole mustavalkoinen, vaan loputon määrä toinen toistaan upeampia värejä. Kyse on vain siitä, kuka haluaa pysähtyä niitä katsomaan? Aina kun lukee Hessen kirjan, huomaa oppineensa jotakin itsestään ja elämästään. Mitä enempää voisi kirjailijalta pyytää?
En ole lukenut. Pikaisesti googlettelin hieman juonesta, ja tarkastin saatavuuden lähikirjastostani(kuin samaten aiemmin annetuista kirjasuosituksista). Yllätyksekseni ei löytynyt. Mielenkiintoisan oloinen tuokin teos. Täytynee pitää mielessä ensi visiitillä Tampereen Lukulaariin. Viime viikolla siellä vieraillessani skippasin kaunokirallisuus-osaston suosiolla kokonaan. Sarjakuvat tarkastin kyllä em. "Corto Maltese Sveitsissä" varalta, muttei tärpännyt. Matkaan tarttui P. E. Ervastia ja Mabel Collinsia. Mukava saada suosituksia kaunokirjallisuudenkin suhteen, vaikkei sitä viime vuosina ole turhan paljoa tullut luettuakaan. Kyseistä lajia lukiessani tulee muutenkin pyörittyä lähinnä henkilökohtaisen "kolmen kovan kolmiossa", eli Dostojevski-Tolkien-Hesse, osittain siksi, että näitä löytyy omasta hyllystä, Waltarin "Sinuhen" lisäksi. Muutoin liikutaankin tietokirjallisuuden ja runouden puolella. Kirjastot toki ovat varmasti pullolaan myös antoisia kaun.kirj. teoksia, mutta tarjonta on sen verta runsasta, että niiden "neulojen etsiminen heinäsuovasta" olisi aika työlästä ja aikaa vievää puuhaa ilman kullanarvoisia vinkkejä.Dravom wrote: ↑Thu Jul 23, 2020 1:27 am Samalla kysyisin onko joku lukenut John Fowlesin Magusin (Jumalten Naamiot). Olisi mielenkiintoista kuulla miten muut ovat kyseisen kirjan kokeneet ja tulkinneet. Itselleni se herätti valtavasti ajatuksia todellisuuden perusolemuksesta: mikä lopulta onkaan totta ja missä määrin sillä edes on mitään merkitystä?
Oletko fra Dravom muuten mitkä Hessen kirjat lukenut? Itse luin nyt tänä vuonna uudestaan Arosuden, Narkissos ja Kultasuun ja Demianin. Lasihelmipeli odottaisi myös hyllyssä. Hieman toistakymmentä vuotta sitten tuli luettua myös muitakin kirjoja, mutten osaa enää sanoa, pääsinkö kaikissa enää loppuunkaan. Muistikuvat näiltä ajoilta ovat muutenkin hataranlaiset, niin varmaksi en osaa sanoa. Lasihelmipeli jäi ainakin silloin kesken, samaten muistaakseni Siddhartha. Jälkimmäiseen ajattelin seuraavaksi näistä Hessen kirjoista tutustua, nyt paremmalla ajatuksella varustettuna.