Värit ilmaisuna

Keskustelut kuvataiteesta, musiikista, runoudesta ja muista taidemuodoista.
Locked
User avatar
Gethsemane
Posts: 39
Joined: Thu Jan 11, 2018 12:59 pm

Värit ilmaisuna

Post by Gethsemane »

Kiinnostaisi tietää, että ilmaisetteko jotain värien kautta tai yhdistättekö tiettyjä värejä johonkin? Tuleeko tämä jotenkin intuitiivisesti, opitusti tai omien mieltymysten kautta? Tätä voisi nyt ajatella vaikka hengellisyyden tai emootioiden kautta (tai miten haluat). Miten nämä "väritulkinnat" ilmenevät (omissa mielikuvissa, vaatteissa, kodissa, luovassa toiminnassa...)?

Itsellä muutamat värit yhdistyvät ihan selkeästi joihinkin juttuihin, mutta tämä vaihtelee kausittaisesti ja sama väri saattaa edustaa joskus aivan päinvastaisia asioita. Periaatteessa en inhoa mitään väriä, mutta minulla ei myöskään ole enää lempivärejä. Ne ovat muotoutuneet lähinnä välineiksi, mutta täytyy sanoa että hiukan "ällöttäviin" väreihin minulla on kyllä melkoinen tunneside tai pakkomielle.

Tässä pari esimerkkiä mihin yhdistän tiettyjä värejä intuition pohjalta:

Keltainen: hulluus. Ennen negatiivisesti ajatellen ja nyt positiivisesti.
Kirkkaan sininen: tyhjyys, elottomuus, luontaantyöntävä.
Kirkkaan punainen: aiemmin voima, tasapaino, energia. Nyt välttelen kirkkaan punaista, siitä ei välity hyvät vibat. Mistälie tulee tämä.
Vaaleanpunainen: yhdistyy pakkomielteisiin tai neuroottisuuteen.
Musta: asettaa rajoja, on turvallinen.
Vihreä: toisinaan kuolema ja toisinaan elämä. Luonnosta varmaan tämä ajatus.
User avatar
Heith
Posts: 699
Joined: Fri May 31, 2013 12:54 pm

Re: Värit ilmaisuna

Post by Heith »

Itse käytän värejä tarkoituksenmukaisesti työskentelyssäni. Yksi väri voi tarkoittaa montaa asiaa, värin sävy ja se minkä muotoinen on väritetty alue vaikuttaa siihen mitä se tarkoittaa.

Minulla on monia värejä mitä en halua kotiini tai vielä vähemmän vaatetukseeni. Nämä on pysynyt aika vakiintuneina jo monta vuotta. Viihdyn hiljentävien ja arvokkaiden maan sävyjen lähellä. Kirkkaat tai räikeät värit tuntuvat liian äänekkäiltä ja rasittavilta. Esimerkiksi vaaleansinistä en siedä ollenkaan.

Laitoin hetki sitten enkkufoorumille linkkinä artikkelin vaaleanpunaisen symbolisista merkityksistä. Se saattaisi kiinnostaa sinua?
User avatar
Gethsemane
Posts: 39
Joined: Thu Jan 11, 2018 12:59 pm

Re: Värit ilmaisuna

Post by Gethsemane »

Minullakin värit on työskentelyssä harkittuja, mutta ei kuitenkaan symbolistisessa mielessä. Vaikea määritellä mikä periaate tässä on, mutta ehkä mietin tunnelmaa tai sisällön välittämistä. Räikeillä tai "pehmoilla" väreillä ilmaisen sanomaa selvimmin työssäni. Tavallaan pidän siitä, että jotain väriä on vähän vaikea katsoa (mm. mainitsemasi vaaleansininen eli arvatenkin se baby blue) . Ehkä tässä näkyy vahvemmin värien käyttö juuri sen ilmaisun kuin symbolismin kautta.

Sitten vielä tuo, että en muuten minäkään halua kotiini tiettyjä värejä. Oikeastaan en melkein mitään. Kotona haluan lepoa väreistä. "Henkilökohtainen" suhteeni väreihin on kompleksinen ja ihan toisenlainen kuin värien käyttö työskennellessä. Ehkä lempivärin katoaminen on tehnyt oman suhteeni väreihin aika epämääräisen.
Kavi
Posts: 473
Joined: Mon May 09, 2016 4:52 pm

Re: Värit ilmaisuna

Post by Kavi »

Gethsemane wrote:Keltainen: hulluus.
Venäjäksi muuten eufemismi mielisairaalalle on ja on ollut "keltainen talo". :D

Itselläni ei ole ilmaisuihin niinkään värit yhdistynyt, ellei sitten ymmärrys viikonpäivistä, vuosista, tietyistä sanoista jne. lasketa osaksi tätä.
Värejä tulee kyllä käytettyä pukeutumisessa, kynttilöiden valitsemisessa ja sen sellaisia aika tarkkaankin.
User avatar
Gethsemane
Posts: 39
Joined: Thu Jan 11, 2018 12:59 pm

Re: Värit ilmaisuna

Post by Gethsemane »

Enpäs tiennyt tuota keltainen talo-juttua.Mielenkiintoista,koska itse visioin tuon "keltaisen hulluuden" keltaisiksi seiniksi.En tosin tiedä mitä eufenismikaan tarkoittaa,mutta taisin päästä jyvälle :)
Kavi
Posts: 473
Joined: Mon May 09, 2016 4:52 pm

Re: Värit ilmaisuna

Post by Kavi »

Gethsemane wrote:Enpäs tiennyt tuota keltainen talo-juttua.Mielenkiintoista,koska itse visioin tuon "keltaisen hulluuden" keltaisiksi seiniksi.En tosin tiedä mitä eufenismikaan tarkoittaa,mutta taisin päästä jyvälle :)
Ymmärsit varmastikin oikein. Eufenismi on "hieno" sana kiertoilmaukselle.

Onko sinusta keltaisessa seinässä, jotain rauhatonta vai mistä assosioit tuon keltaisen hulluuden? Koitin katsoa kuvia googlesta, mutta en niistä saanut hulluuksia mieleen. Sen sijaan pastellin vaalean vihreä saa minun oloni heikoksi, vaikka rauhoittavan väriseksi se kai mielletään.

Tosiaan ensimmäinen mielisairaala, joka rakennettiin sattui väritykseltään olemaan keltainen ja siitä asti sitä termiä on käytetty.
User avatar
Gethsemane
Posts: 39
Joined: Thu Jan 11, 2018 12:59 pm

Re: Värit ilmaisuna

Post by Gethsemane »

Niin,hyvä kysymys.Nyt tämä vaikutelma hulluudesta vain vahvistui.Käytän tietoisesti tätä sana,koska se on kaoottinen ja monimerkityksellinen.Työssäni nämä ovat ,mielenkiintoista kyllä, voimakkaasti läsnä.

Ehkä tämä keltainen hulluus tulee siitä,että se mielletään väreistä kenties voimakkaimin ilon väriksi.Siten sen esiintyminen hulluuden kontekstissa tuntuu järkyttävältä ja rajaavalta.Myös hallinnalta jos ajatellaan vaikka psykiatrisesta tulokulmasta.Ajattelen tätä siis vastakohtaisesta näkökulmasta ja ehkä koska pohdin värien merkitystä normaalia enemmän.
Kavi
Posts: 473
Joined: Mon May 09, 2016 4:52 pm

Re: Värit ilmaisuna

Post by Kavi »

Luettuani Jumalan historia nimistä kirjaa huomasin kohdan jossa puhutaan parran värjäämisestä.
Muslimien tuli erottautua juutalaisista ja kristityistä siten että harmahtaneen tai vaalean parran sai värjätä värillä, muttei mustalla, vaan keltaisella tai punaisella.
Mustan kieltoa en nyt ihan ymmärtänyt, mutta ymmärtääkseni jos henkilö on jihadissa hänelle myönnettäköön lupa värjätä mustaksi.
Locked